Vergulden met bladgoud: vroeger en nu

Goud in de geschiedenis: Een symbool van rijkdom en macht

Goud heeft al duizenden jaren een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. Het werd gebruikt als betaalmiddel en als bewijs van rijkdom en macht. In de oudheid werd vergulden met bladgoud en goud als edelmetaal zelf, gebruikt om prachtige sieraden, beelden en tempels mee te versieren. Het was ook een belangrijk symbool van de beschaving en de culturele rijkdom van een land.

Goud had een cruciale impact op de wereldgeschiedenis, niet alleen als middel van handel, maar ook als cultureel en spiritueel symbool. Het was te vinden in het bezit van koningen en keizers, en werd veelal geassocieerd met goddelijkheid en bovennatuurlijke kracht. In vele beschavingen was het een integraal onderdeel van religieuze ceremoniën en rituelen.

De eerst gevonden voorwerpen verguld met bladgoud 

De eerste vermelding van goud dateert terug tot ongeveer 6000 v.C. en is gevonden in het huidige Turkije. Het kostbare materiaal was toentertijd al bekend om zijn waarde en schoonheid en werd snel gebruikt om sieraden te creëren. Bovendien was het een symbool van rijkdom en macht en werd het vaak als munteenheid ingezet.

Er zijn zelfs graven gevonden die dateren uit 4560 v.C. waar de overledenen bedekt waren met gouden sieraden. De meest bijzondere vondst was een tombe waar waarschijnlijk een man van koninklijke stand was begraven. In het graf lag meer dan 1,5 kilo aan gouden voorwerpen.

Er zijn vele voorwerpen uit de oudheid die verguld waren met goud. Sommige hiervan zijn religieuze artefacten, zoals Egyptische godenbeelden, terwijl andere sieraden waren, zoals oud-Perzische ringen. Er zijn ook talloze munten en schalen gevonden uit deze periode, die nu in musea over de hele wereld te zien zijn.

De eerste met bladgoud vergulde voorwerpen werden gevonden in het oude Mesopotamië, rond 2500 v.C. Deze voorwerpen, waaronder kunstvoorwerpen en sieraden, waren bedekt met een dunne laag goud en werden gebruikt om de rijkdom en macht van de eigenaren te tonen.

De populariteit van gouden en met bladgoud vergulden voorwerpen sinds de middeleeuwen.

In de afgelopen eeuwen is de populariteit van gouden sieraden en voorwerpen onverminderd gebleken. In de Middeleeuwen werd goud gebruikt om koninkrijken en kerkstaten te financieren. Het werd gebruikt om opdrachten voor kunstwerken te financieren, zoals kerkramen en kunstwerken in goud en zilver. Goud was ook een belangrijke factor in de ontdekking van nieuwe landen en de verovering van Azië, Afrika en de Americas.

Tijdens de 19e eeuw, toen gouden deposito’s in Californië en Australië werden ontdekt, leidde dit tot een ware goudkoorts. Veel mensen verlieten hun huizen en banen om zich op de zoektocht naar goud te storten. Dit had een significant effect op de economieën van de betrokken landen en was een belangrijke factor in de groei van de wereldeconomie. 

Als gevolg werd goud veel gebruikt in de productie van sieraden en kunstvoorwerpen, en de populariteit hiervan bleef groeien tijdens de industriële revolutie. Het gebruik van goud in sieraden was niet alleen beperkt tot de rijken, maar werd ook toegankelijk voor de middenklasse dankzij vergulden. Het gebruik van goud als mode-accessoire werd daardoor steeds meer werd verspreid.

In de 20e eeuw werd goud steeds meer gezien als een symbolische en emotionele waarde. Het werd veel gebruikt in bruiloften en andere belangrijke gebeurtenissen, en de populariteit van vergulden en gouden sieraden bleef groeien. Bovendien werd goud ook gezien als een waardevaste investering, en de vraag naar goud als belegging bleef stijgen.

Tegenwoordig is goud nog steeds een zeer begeerd en waardevol. Het is een onverminderd populair metaal dat wordt gebruikt in de productie van sieraden en kunstvoorwerpen, en blijft een populaire investering. Veel mensen kopen goud om hun vermogen te beschermen tegen inflatie en economische onzekerheid. Bovendien is goud ook een belangrijke grondstof voor verschillende industrieën, zoals de elektronica- en juwelenindustrie. Het laten vergulden is dan ook een veelgevraagde dienst. 

De kunst van het vergulden met bladgoud

Vergulden met bladgoud is een techniek die al duizenden jaren wordt gebruikt om objecten op te leuken en te versieren. Het proces bestaat uit het aanbrengen van dunne blaadjes goud op een oppervlak, waardoor het lijkt alsof het gehele oppervlak uit goud bestaat. Dit wordt gedaan door het aanbrengen van een dunne laag zilver of een ander metaal op het oppervlak, gevolgd door het aanbrengen van blaadjes goud.

Vroeger was vergulden met bladgoud een duur en tijdrovend proces, en was alleen toegankelijk voor de rijken. Het werd gebruikt om kerken, paleizen en huizen te versieren, en om meubels, kunstwerken en relikwieën te verfraaien. Bladgoud was een belangrijk element van de barok- en rococostijlen en werd veel gebruikt in Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië.

Tegenwoordig is het vergulden met bladgoud nog steeds een populaire techniek. Het proces zelf is niet veel veranderd ten opzichte van vroeger en het werk vraagt nog steeds veel aandacht en precisie. Om de ambacht te leren kost veel tijd en aandacht en daarom wordt het ook slechts door een handvol ambachtslieden gedaan. Loonen Vergulders is er trots op om tot deze speciale groep te behoren. 

 

Onze meest actuele en recente werken kunt u vinden onder pers

RECENTE PROJECTEN

Aan het Dominicanenplein in hartje Venlo ligt Domani: een middeleeuwse kapel, gebouwd in de 15e eeuw, die ook bekend staat als Kapel Mariaweide. De prachtige oude kapel is sinds september 2007 het decor voor culturele evenementen. Zoals voor veel oude gebouwen het geval is, was ook Domani aan een renovatie toe. Namens Verkoelendak Nederland mochten wij de haan van deze oude kapel restaureren.
Dit hebben wij met veel plezier gedaan.
De haan is ondertussen weer teruggeplaatst op de toren door Verkoelendak.

#bladgoud #vergulden #restauratie #www.loonenvergulders.nl #norisbladgold #goldleaf #blatgold #gilding #verkoelendak #domani #venlo
...

GEREALISEERDE PROJECTEN